Porządek i ład w kuchni to podstawa. Pomoże w tym dobra organizacja oraz przemyślane zagospodarowanie miejsca na sprzęt, naczynia, produkty i przyprawy. Z tymi ostatnimi wiele osób ma problem. Nic tak nie dezorganizuje pracy, jak gorączkowe szukanie niezbędnych dodatków do potraw. Dlatego warto w ramach wiosennych porządków kupić nowe pojemniki i etykiety na przyprawy oraz zorganizować właściwą dla nich przestrzeń.
Najlepszym miejscem dla przypraw okazuje się szuflada, ponieważ po jej otwarciu widać całą znajdującą się w niej zawartość. Ułatwia to nie tylko przygotowywanie smakołyków, lecz również pozwala zaoszczędzić mnóstwo cennego czasu na szukanie potrzebnego produktu. Jeśli w kuchni nie ma jeszcze wydzielonego miejsca na przyprawy, warto zadbać o jego zagospodarowanie. Gdy przestrzeń została wydzielona, pora na zebranie w jedno miejsce wszystkich znajdujących się w kuchni saszetek z przyprawami. Następnie należy je posegregować i uporządkować, wyrzucając przeterminowane produkty.
Gdzie najlepiej trzymać przyprawy?
Zastanawiasz się, gdzie najlepiej trzymać przyprawy? Wiele osób decyduje się na przechowywanie przypraw w zakupionych saszetkach, jednak jest to duży błąd. Istnieje ryzyko rozsypania się znajdującej w nich zawartości, a nawet ich wymieszania, ponadto trudno zagwarantować ich absolutną czystość. Wielokrotnie otwierane opakowanie może stać się siedliskiem drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego organizację szuflady z przyprawami należy połączyć z zakupem odpowiednich pojemników. Dobór ich nie może być przypadkowy.
Wykonane ze sztucznych tworzyw opakowania często zniekształcają oryginalny zapach przypraw, pozbawiając ich jednocześnie wyrazistego aromatu. Dlatego najlepiej jest wybierać słoiki na przyprawy wykonane ze szkła z metalową przykrywką. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, jednak zachęcamy, aby decydować się na te wyprodukowane z wysokiej jakości tworzywa z grubym dnem. Hermetycznie zamknięte w nich przyprawy zachowają przez długi czas swoją unikalną esencję i niepowtarzalny smak.
Jak układać przyprawy w szufladzie?
Ład i porządek pozwoli na szybkie znalezienie potrzebnej w danym momencie przyprawy. Ponadto łatwo można sprawdzić termin przydatności do spożycia oraz jakie są zapasy danego produktu. W tym celu niezbędne okażą się nie tylko transparentne słoiki na przyprawy, lecz również etykiety zawierające nazwę produktu i datę ważności. Sposób ułożenia pojemników w szufladzie warto dostosować do własnych potrzeb. Można poukładać słoiczki alfabetycznie. Wybierając taki sposób organizacji w szufladzie, należy pamiętać o tym, aby naklejki na przyprawy miały duże i czytelne litery.
Inną metodą na poukładanie pojemników w szufladzie jest posegregowanie ich kolorami. Osoby, które lubią wszystko dobierać pod kątem kolorystycznym, mogą tę technikę zastosować również do przypraw. W jednym rządku ustawione zostają barwy brązowe, w drugim zielone, w trzecim pomarańczowe i tak dalej. Ważne jest również, aby znajdujące się na słoiczkach etykiety na przyprawy nie odklejały się i były trwałe. Reasumując, planując w ramach wiosennych porządków organizację szuflady z przyprawami, należy pamiętać o kilku prostych wskazówkach, które nie tylko uprawnią pracę w kuchni, lecz również pozwolą cieszyć się przyjemnością z gotowania.
Zobacz pozostałe artykuły o organizacji przypraw w kuchni:
- Jak przygotować słoiczki na przyprawy do użycia w kuchni?
- 4 pomysły na przechowywanie przypraw w kuchni
- Jak zorganizować przyprawy w kuchni przy użyciu sloiczków na przyprawy oraz etykietek?
- Jak efektywnie pokategoryzować przyprawy w kuchni?
- Gdzie trzymać najczęściej używane przyprawy w kuchni, by były łatwo dostępne?